Belépési feltétel: 8 általános
A cukrász képzésről
Képzési idő: 3 év
(érettségizetteknek 2 év)
Szakma azonosító száma:
4 1013 23 01
A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire. A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.
A cukrász feladata:
- felveszi a megrendeléseket;
- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;
- kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;
- elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;
- munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;
sütési és főzési műveleteket végez; - kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;
- az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;
- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;
- fagylaltokat főz és fagyaszt;
- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.


Gyakran Ismételt Kérdések
A felnőttképzés ingyenes?
Másodszakma esetén igen, ingyenes.
A gyakorlati képzés hol folyik?
9. évfolyamon iskolai tanműhelyben, 10. évfolyamtól munkaszerződéssel gazdálkodó szervezeteknél.
Hány éves korig lehet jelentkezni nappali képzérekre?
A képzésnek be kell fejeződnie 25 éves korig.
Kell-e pályaalkalmassági vizsgálat?
Igen kell, melyet a képző intézmény szervez meg.
Jár- e ösztöndíj?
Igen a mindenkori minimálbér 10%-a 9. évfolyamon, 10-11. évfolyamon tanulmányi eredménytől függően a mindenkori minimálbér 5-35%-a.
Kollégiumi ellátás megoldható-e?
Igen, de a beiratkozáskor jelezni kell.
Szükség van-e munkaruhára?
Igen.
Kötelező-e az ágazati alapvizsga?
Igen kötelező.