ecdl logggoooo                                                                                                                                                                                                        Krudy cimer kicsi  szc cimer

 FIGYELEM!
 A Föld Napja vetélkedő 1. forduló kérdései
elérhetők a letöltések menü alatt!
Beküldési határidő: 2019. 01. 11.
cimlap_2018_05_25_16-1200 cimlap_2018_05_25_19-1200 cimlap_2018_05_25_20-1200 cimlap_2018_05_25_27-1200 cimlap_2018_05_25_38-1200 cimlap_2018_05_25_39-1200 cimlap_2018_05_25_40-1200 cimlap_2018_05_25_41-1200 cimlap_2018_05_25_42-1200 cimlap_2018_05_25_43-1200 cimlap_2018_05_25_44-1200 cimlap_2018_05_25_45-1200 cimlap_2018_05_25_46-1200 cimlap_2018_05_25_47-1200 cimlap_2018_05_25_48-1200 cimlap_2018_05_25_49-1200 cimlap_2018_05_25_50-1200 cimlap_2018_05_25_51-1200 cimlap_2018_05_25_52-1200 cimlap_2018_05_25_53-1200

 

A Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának duális képzéseiről kaphatott képet 2017.november 28-án több száz középiskolás. Iskolánkból 26 végzős diák volt kíváncsi a tájékoztatásra és a kínálatra. A fiatalok az egyetem mellett a duális képzésben résztvevő munkáltatókkal is megismerkedtek. Tanulóink a zalakarosi Hotel Karos Spa-ban tettek látogatást, bepillantva az ottani gyakornokok munkájába. A 4*-os szálloda bemutatása nagy élményt jelentett mindannyiunknak.

Meszesné Pálfi Ibolya

 

 

 

A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara 2017. november 24-én második alkalommal rendezte meg a “Tour de Pannon” elnevezésű turizmusversenyt középiskolások számára, melyen iskolánk 3 fős csapattal képviseltette magát intézményünk, Gölöncsér Klaudia, Lipics Alexandra és Takács Dominika 13./ D osztályos tanulók személyében.
A versenyt rendkívül nagy érdeklődés kísérte, 11 középiskolából 22 csapat, közel 100 diák érkezett, hogy összemérje tudását. Az idei verseny támogatója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság volt, így a csapatok idén azt a feladatot kapták, hogy állítsák össze egy fiataloknak szóló, egy napos, Balaton-felvidéki kirándulás programját.
A versenyen sajnos nem szereztünk dobogós helyet, de élményekkel gazdagabbak lettünk.

Meszesné Pálfi Ibolya

 

 

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia kiemelten fontos feladatának tekinti az utánpótlás-nevelést is. Az utánpótlás-verseny elsődleges célja az, hogy az Akadémia a megadott korosztályt szakmai szempontok szerint megszűrje, és ezáltal segítőket találjon a Bocuse d'Or versenyfolyamatának lebonyolításához, valamint lehetséges commis jelölteket adjon a magyar csapat számára.
A november 26-án lezajlott versenyen a hat legjobb commis-jelölt versenyzett egymással a Bocuse d'Or Akadémia tankonyháján, amelynek a Hungexpo ad otthont. A versenyzőknek egy meglepetés nyersanyag-kosárból kellett dolgozniuk, és összesen két ételt készíteniük. Az elsőt 100, a másodikat újabb 30 perc elteltével kellett prezentálniuk. A konyhai zsűrit Vomberg Frigyes, Vajna Tamás és Szabó Kevin alkotta, míg az ételeket Hamvas Zoltán, Szulló Szabina, Lutz Lajos, Varjú Viktor, Segal Viktor és Harmath Csaba zsűrizte.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke a verseny végén hangsúlyozta, hogy az Akadémia fontos küldetése, hogy utánpótlást is neveljen. "Ezt a versenyt öröm megrendezni. Biztató látni a fiatalokat, hogy akarnak fejlődni, akarnak versenyezni, és hogy némelyiküknek sikerült igazán komoly munkát felmutatni."
Értékelő beszédében Segal Viktor úgy fogalmazott, hogy rengeteg energia van a tányérokon, amelyek a zsűri elé kerültek. Ösztönözte a jelölteket, hogy alaposan nézzék meg egymás munkáit, mert abból is sokat lehet tanulni, és hogy kóstoljanak sokkal többet, mert ez lenne a kulcsa, hogy a tányérjaikból még többet tudjanak kihozni. Vomberg Frigyes, a Bocuse d'Or Akadémia versenyigazgatója arra hívta fel a jelöltek figyelmét, hogy mélyítsék el elméletbeli tudásukat és gyakoroljanak sokat, és azt is hozzátette, hogy ez utóbbira ez a verseny kiváló alkalom.
Az utánpótlásversenyt az Arany Kaviár konyhájából érkezett Lendvai Levente nyerte meg. Első étele egy lazactatár volt korianderrel, citrusokkal ízesítve, friss fűszerekkel, savanyított almával, és a hal bőréből készített morzsával, míg második tányérja egy kacsa duó volt, karamellizált póréval, marinált almával és petrezselyemmártással. Második helyen a soproni Erhardtból jött Kocsis Patrik, harmadik helyen pedig Csillag Richárd végzett a Kistücsökből.
A versenyzés ezzel hivatalosan is megkezdődött. A következő fontos állomás december 3. lesz, a Bocuse d'Or magyar selejtezője.

Ezen a versenyen jártunk: Márta J. Richárd, Schmidt Torontál szakácstanulók és Nagy Róbert kreatív chef, hogy lássunk, halljunk, tapasztaljunk, hogy fejlődjünk, inspirálódjunk!

Forrás: http://bocusedorhungary.hu

 

 

A november 22-én és 23-án megrendezett Nyílt napokon az iskolánkban tanulható szakmák sokszínűségébe nyerhettek betekintést a helyi és környékbeli iskolák végzős ill. 7.osztályos diákjai, tanárai valamint a gyerekeket elkísérő szülők.
Az aulában elhelyezett táblánkon látogatóink itt hagyták kézlenyomatukat, így megörökítve, hogy részt vettek a rendezvényünkön.
A kereskedelmi, vendéglátó ipari, gazdasági és turisztikai szakmák mellett bemutatkozott az intézmény új szakgimnáziumi képzése, a logisztika is, melyet nagy érdeklődés fogadott.
A tanulók a nyílt napon játékos formában ismerkedhettek meg a logisztikával, a turisztikai szak földkörüli játékra, a gazdasági szak igaz-hamis pénzvizsgálati bemutatóra invitálta a diákokat, a nyelvi szakosok németül és angolul játszottak a vendégekkel.
Az aulában díszasztalok és koktélsarok várta a látogatókat, szalvétahajtogatást tanulhattak pincér tanulóink segítségével, érdekes eszközökkel ismerkedhettek meg.
Az ebédlőben a tésztaelőállítást-nyújtást-töltést, tálalását, saláták elkészítését, sütinyalóka- és linzer díszítést, marcipánfigurák formázását sajátíthatták el. Az eladók megtanították, hogyan lehet könnyen, gyorsan, szépen dísz csomagolni az ajándékokat.

A lebonyolításban a szakmákat tanuló diákok és tanáraik egyaránt kivették részüket, sikeres napokat tudhattunk magunk mögött.
Reméljük, hogy a látogatók közül jövő ősszel sok diákot köszönthetünk tanulóink között!

Olasz Erzsébet

Siófok Város Önkormányzata a Városnap alkalmából 2017-ben is jutalomban részesítette az országos és megyei tanulmányi, sport versenyeken kiemelkedő eredmények elért tanulókat. Iskolánkból a következő diákok részesültek a város elismerésében:

Argay Dávid
Horváth-May Angéla
Kovács Nikoletta
Magyari Dániel
Ruzsics Normann

Gratulálunk és büszkék vagyunk Rájuk!

 

 

Fehérvárcsurgón, festői környezetben interaktív főzőműsorok keretében ismerkedhettek meg a gasztronómia szerelmesei az innovatív technológiák használatával, illetve a francia és a hagyományos magyar konyha rejtelmeivel.
Varga Gergely, a kastély séfje a legmodernebb konyhatechnológiai eljárásokkal ismertette meg a közönséget, míg az érdeklődők a Kreinbacher Birtok és a Best Western Plus Lakeside Hotel séfjének interaktív főzőkurzusára is ellátogathattak.
A pincehelyiségben felállított impozáns standok között az idelátogatók a lekvár- és sajtkülönlegességek vagy akár a francia péksütemények ízvilágával is megismerkedhettek, míg a kastély más termeiben interaktív koktél- és borbemutatóval várták őket.

Ezen fantasztikus program kavalkádban volt szerencsénk részt venni Varga Gergely chef és intézményünk jóvoltából szakács, cukrász, pincér tanulóinkkal és oktatóikkal karöltve!

Horváth Ilona & Nagy Róbert

 

 

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik támogatásukkal hozzájárultrak 2017. évi Krúdy-napok sikeres megrendezéséhez. Támogatóink voltak: Aranypart Kollégium, Aranyszarvas Étterem Siófok, Balaton+Szeibert Táncegyüttes, Balatoni Kör, Bella Italia Étterem Siófok, Bergmann Cukrászda, BL YachtClub & Apartments, Borbarátok Vendéglő, Borpince Panzió, Calvados Étterem Siófok, CBA Üzlet Siófok, Fokihegy, Fischer Mór, Chianti étterem-Baricska Csárda, Csapody Balázs, Darázs István, Dobosi Pincészet, Éberhardt József – Pálinkafőzde, Figura Bisztró Tab, Fish House Étterem, Garamvári Szőlőbirtok, Garnéla Halker Bt., Gianpiero's Étterem, Gréta fagylalt és cukrászati alapanyagok boltja Siófok, Halker Veszprém Kara Tibor, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, Fischer Mór Porcelánipari Szakiskola Herend, Hotel Bonvino, Hotel CE Plaza Siófok, Hotel Panoráma Siófok, Hotel Sungarden Siófok, Illés Ervin, Juhász Kereskedőház Kft. Siófok, Kálmán Étterem Siófok, Kalóz Bisztró, Kardos Gábor, Kerekes Lajos, Kóstolom csapat, La Riva Hotel és Pizzéria, Laki Judit, Laposa Borbirtok, Lavander Terasz és Étterem, Leányvári Krisztina, Lehota Rudolf, Mala Garden Étterem és Hotel Siófok, Márga Bisztro-Szent Donát Birtok, Milei Róbert& Vörös Ildikó, ifj. Németh Lajos, Nótár László, OBI Siófok, Panyolai Pálinka, Manufaktúra, Part FM, Pintér Tamás, Piroska Csárda és Fogadó, Pócz Pincészet, Rétimajor Aranyponty Horgászcentrum, Roxy Étterem Siófok, Royal Pékség Siófok, Sándor Vendéglő Siófok, Siófok Tourinform Iroda, Siófok Város Önkormányzata, Szentkirályi Ásványvíz, Takács Szikvíz, Tamási Íjász Egyesület, Tesco Áruház Siófok, Tóth Sándor, VáliBor, Varga Éva, Villa Tolnay, Zwack Unicum.

Iskolánk valamennyi dolgozója

2017. október 25-26-án 26. alkalommal rendeztük meg a hagyományos Krúdy napokat.  A jeles eseményen a hagyományok megtartása mellett, megújult szemlélettel és tartalommal került sor a rendezvényekre. A nyitónap középpontjában az I. BALATONI GASZTRONÓMIAI VERSENY állt, amelynek keretében a régió legjobb szakács, pincér és cukrász tanulói mérték össze tudásukat.  A gasztronómia verseny fővédnökei Csapody Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke és Sárközi Ákos Michelin-csillagos Borkonyha étterem chéfje voltak. A rendezvényt a Siófoki SZC-vel létrejött együttműködés jegyében a Balatoni Kör támogatta. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Csapody Balázs, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Szamosi Lóránt főigazgató és házigazdaként Tóth Krisztina tagintézmény vezető. A gasztronómiai versenyen a régió hat iskolájának csapata képviseltette magát.
Szakács kategóriában egy három fogásos menüt kellett elkészíteni helyi, kizárólag balatoni alapanyagokból. A pincéreknek díszasztalt kellett készíteni a hungarikum jegyében egy ötfogásos menüsorhoz. Az italokat is-természetesen balatoni borokat- a versenyzőknek kellett kiválasztani. A cukrászoknak a helyszínen kellett hagyományos húzott rétest készíteni, ill. egy Krúdy-dísztortát.
Az értékelést országosan elismert szakmai zsűri végezte, amelynek tagjai: a pincérzsűriben Csapody Balázs (PGA elnöke) és Jánosovits Miklós, a szakácsoknál Sárközi Ákos, Varga Roland (Márga Bisztro Séf) és Kozma László (Borbarátok Shéf) voltak. A cukrászoknál a Bergmann Cukrászdából, a testvérek Ernő és Nándor értékelte az édességeket.
A siófoki eredmények: Cukrászok 3. hely. (Lipics Martina, Horváth Bálint) Felkészítő tanár: Horváth Ilona
Siófoki Különdíjak:
Földing Vivien (pincér) - Váli Pincészetben -  nyári gyakorlat letöltése. Felkészítő tanár Berta László. Schmidt Torontál (szakács)  - Borbarátok Étteremben -  nyári gyakorlat, Márta János Richárd (szakács) Innovatív séf cím. A szakácsok felkészítő tanára: Nagy Róbert.
Nagy érdeklődés kísérte a Gasztro-falu rendezvényét. Ízelítőt kaphattunk a hungarikumokból, bepillanthattunk a Balaton környék kulturális értékeibe, kipróbálhattuk a herendi porcelánfestészetet, a balatonendrédi csipkeverést, a karádi autentikus hímzést, kóstolhattunk a panyolai pálinkaház és az Unikum új remekeiből. A hangulatot színesítette Szeibert Tibor együttesének néptáncbemutatója és táncháza. Szakmai bemutatókra és előadásokra is sor került ezen a napon. Herczeg Ágnes a borkultúráról és a kulturált borfogyasztásról tartott élvezetes előadást, Tóth Balázs pedig a balatoni turisztikai szezon meghosszabbításának lehetőségeiről folytatott eszmecserét.  A rendezvényen vendégünk volt Siófok testvérvárosának, Porecsnek a küldöttsége. Látványos szakmai bemutatójukon nemzeti jellegű ételeiket kóstolhatták meg az érdeklődők. Illés Ervin, iskolánk volt tanulója, az idei Szakma Sztár Fesztivál Verseny országos 3. helyezettje szakács kategóriában, élménybeszámolót és bemutatót tartott.
„Úgy gondolom, hogy a mai világban azok tudnak jobban érvényesülni, akik nem csak a megadott séma szerint gondolkoznak, hanem saját ötleteiket, kreativitásukat is belecsempészik munkájukba.”– vallotta az intézmény igazgatónője, Tóth Krisztina.

Nagy érdeklődés kísérte a kereskedők díszcsomagoló versenyét, amelyre 10 csapat részvételével került sor. A kiírás szerint hungarikumok csomagolása és megjelenítése volt a feladat a díszasztalokon. A csapatoknak a tanult csomagolási módokról és a kreativitásukról kellett számot adniuk. A verseny első helyezettje iskolánk lett, melynek tagjai: Kerekes Ivett Adrienn, Sipőcz Tímea Kamilla és Potó Eszter, felkészítő tanár: Morvay Nóra kolléganő. A Krúdy napok keretében első alkalommal rendeztünk turisztikai versenyt. A feladatok témája a Balaton régió turisztikai, történelmi, kulturális nevezetességeinek felismerése, bemutatása volt. A hat csapat nagyon hangulatos versenyén Hamvas Péter alpolgármester, a Gábor Dénes Főiskola siófoki campusának igazgatója és Fazekas Gábor a siófoki Tourinform Iroda menedzsere zsűrizett. A győztes a Gölöncsér Klaudia, Takács Dominika és Lipics Alexandra összetételű Krúdys csapata lett, Meszesné Pálfi Ibolya kolléganő felkészítésében. Intézményünk névadójára emlékezve ebben az évben is megrendeztük az Országos Krúdy Prózamondó Versenyt, tizenhat tanuló vállalkozott Krúdy különleges prózájának tolmácsolására. A díjak odaítélésében Laki Judit, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár igazgatója, Homoki Anna a Beszédes József Általános Iskola tanára és Lévai Gábor kollégánk volt segítségünkre. Intézményünkből a 2. helyen végzett Orsós Dorottya, Matyikóné Nagy Éva szakmai támogatásával. A megújulás szándékával ebben az évben idegen nyelvi vetélkedőket is szerveztünk. Az angol nyelvi megmérettetésben Ruzsics Normann és Hiri Simon a 2. helyet szerezték meg a Balaton környéki iskolák között, felkészülésüket Pintér Nadratics Dóra és Takács Erika angol szakos kollégák segítették. A német házi verseny is kedvelt és sikeres volt tanulóink körében. A nap folyamán Pintér Tamás, iskolánk volt tanulója, jelenleg a Balaton- Parti Kft ügyvezető igazgatója érdekes és vidám hangulatú előadást tartott a saját tapasztalataival fűszerezve a „karrier és érvényesülés napjainkban” témában. A rendezvénysorozatot a vidám hangulatú DÖK nap zárta.

TV riport a rendezvényről!                      További képek a galériában!

Takácsné Nagy Éva

 

Hol zsarnokság van,
ott zsarnokság van
nemcsak a puskacsõben,
nemcsak a börtönökben,

nemcsak a vallató szobákban,
nemcsak az éjszakában
kiáltó õr szavában,
ott zsarnokság van
(Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról)


Iskolánkban ünnepi műsorral emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. A műsort a 10. AD osztály előadásában hallhattuk, szerkesztő, rendező: Villányi Ottó osztályfőnök volt. A műsör összeállítása, a zene, a bejátszott eredeti hangfelvételek, a forradalom képi filmrészletei nemcsak lélekben hozta közelebb a hallgatókat az eseményekhez, hanem a vizualitás révén látványban is, mely hozzájárul az ünnepség színvonalához, az ünnepre való méltó megemlékezéshez.
A forradalom Magyarország népének, a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolódásával fejeződött be november 10-én.
A műsor elején hangzott el Sinka István: Vérrel és vassal című költeménye:


Üdv néked, Ifjúság! Üdvözlégy magyar nép,
ki lángban és vérben születtél meg újra
három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben!
Melyik nép írta fel mostanában nevét
így, hogy aranyat adott kezébe Isten ujja?
S mely nép beszélt így önmaga nevében,
mint angyal, mikor a harsonát fújja?
Bús igájának fájára írja hát,
s mint annyiszor a megsárgult ezer évben
vérrel és vassal tanítja zsarnokát.

Elhangzottak többek között részletek Karinthy Ferenc írásaiból, Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verséből. Nagy Imre 1956. november 4-én hajnalban, a szovjet invázió megindulása után mondta el híres rádiószózatát. „Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”
Bibó István nyilatkozata után, a segítségkérés szívbemarkoló hangját hallgattuk Nagy Imre eredeti hangelvételéről.

Mennyből az angyal - menj sietve...Márai Sándor verse hangzott el '56-ról a műsor zárásaként Ez a címadó dal az azonos című albumomnak (Jenei Szilveszter: Mennyből az angyal - versek és dalok '56-ról), és megtalálható az 1956 - Aki magyar rockopera hanganyagán. A rockopera szerzőtársai: Adorján András, Kocsis L. Mihály „Mennybõl Az Angyal”, előadó: Varga Miklós.

1956. október 23-a örökké élni fog a szabad emberek, és nemzetek emlékezetében. E nap a bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nincs még egy nap, mely világosabban mutatja az emberek csillapíthatatlan vágyát a szabadság iránt.
A magyar felkelés letöréséhez, több mint 200 ezer szovjet katonára volt szükség, de a magyar nemzet szellemét, és reményét nem lehet legyőzni. Az 1956-os forradalom megőrizte a nemzet öntudatát és mindenhol életben tartotta a szabadság emlékét.

Matyikóné Nagy Éva

Májer Szabina, 21.C osztályos tanuló október 13-15-ig Sátoraljaújhelyen vett részt az "Édes Anyanyelvünk" nyelvhasználati verseny országos, Kárpát-medencei döntőjén. Felkészítő tanára: Szilágyiné Bosnyák Erika.
Gratulálunk iskolánk tanulójának az elért jó eredményért!

oklevel 1

Idézetek

Partnereink, támogatóink

Bahart Zrt, Hotel Residence Balaton, Roxy Étterem, Piroska Csárda, Hotel Panoráma, Csikó Center 97 Kft, Hotel Erzsébet Kft, Hotel Yacht Club, Hotel Diana, Mala Garden Étterem, Hotel Lidó, Hotel Magistern, Hotel Ezüstpart, Hotel Azúr Kft, Galérius Fürdő, Drogerie Markt Magyarország, Hubertus Hof Szálloda és Étterem,  Sándor Étterem, Paprika Csárda,  Hotel Jogar, Pietro Bistro & Pizzéria, Amigó Étterem & Pizzéria, Ribiszke Cukrászat, Sziro Cukrászat, Kálmán Étterem, Kiliti Csárda, Royal Sütöde Kft, Marci Pékség, Anno Taverna, Calvados Étterem, Bebo Abc, Tesco Siófok, Send-Ex 2000 Kft, Aranyszarvas Étterem, Cocktail Drink Kft, Kistücsök Étterem, Kornélia Vendéglő , Sungarden Welness & Conference Hotel, Bella Italia Étterem, SPAR üzletek-Siófok, Hotel Wellamarin, Geleta Cukrászda, Márton Cukrászda

Látogatók

Mai látogatók: 126 Összes látogató: 56581

Kubik-Rubik Joomla! Extensions