Visszaemlékezve hatalmas nagy felelősség, de egyben nagy megtiszteltetés, hogy 3 diáktársammal és két kísérőtanárral közösen mi képviselhettük idén a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskoláját és egyben Magyarországot a Szlovákiai Nyitrán immár 10. éve megrendezett Gasztrofesztiválon.
Iskolánkból 2017. március 21-én indultunk el, hogy összemérjük a többi iskola diákjaival a tudásunkat és ügyességünket. A verseny előtti nap estéjén, a megnyitóünnepségen minden iskola csapata felvonult, mely során a saját hazájukat, városukat és iskolájukat is bemutatták. A prezentációhoz tartozott, hogy minden csapat a nemzeti konyhájukra jellemző ételeket, italokat, valamint egyéb gasztronómiai termékeket állított ki és kínálták is velük az ünnepségen megjelenteket. Sonkák, sajtok, kagylók, valamint borok, röviditalok és pálinkák sorát lehetett végigkóstolni, ezáltal kicsit megismerni az adott ország valamint térség kultúráját.
Szerda reggel, azaz március 22-én reggel 8 órakor kezdődött a verseny. Két kategóriában, szakács és pincér diákok küzdöttek egymással a legjobb helyezésért. Összesen hét csapat vett részt, melyből 2-2 szlovák és cseh, 1 francia, horvát és magyar iskola küldöttsége volt. A szakácsok 4 fogásos menüsort készítettek, mely állt: hideg előételből, levesből, főételből és egy desszertből. A pincéreknek egy díszasztalt kellett megteríteni egy ünnepi alkalomra, valamint a szakácsok által elkészített menüsort élőben szolgálták fel a meghívott vendégek számára. A szakács tanulók a munkájukat a vendégek előtt fejezték be.
Iskolánk szakácsdiákjai által elkészített menüsor:
Lazac tatár kapros uborkahabbal, leveles tésztával
Tárkonyos nyúlragu leves zöldfűszeres batyuval
Bárányborda roston baconos zöldségrőzsével, arab rizzsel, borsmártással és Cabernet-es
pecsenyelével
Pisztácia köntösbe burkolt túrógombóc narancsos avokádó hullámon,
fehér csokoládé felhővel.
Pincér tanulóink ezt a menüsort borokkal és italokkal kiegészítve szervírozták a 4 fős asztaltársaságnak.
A zsűrit mindkét kategóriában 3-3 fő alkotta, akik szigorú tekintettel, kritikusan figyeltek minden versenyzőt. Mind a szakácsokat, mind a pincéreket a verseny közben kérdezgették, ezáltal is tesztelve a tudásukat.
Az eredményhirdetésre az esti gálavacsorán került sor, ahol átadták a díjakat a csapatoknak. Iskolánk diákjai pincér és szakács kategóriában bronz helyezést értek el.
A nyitrai iskola szervezésében csütörtökön a résztvevő csapatok egy kiránduláson vehettek részt, ahol az úti cél Selmecbánya és annak környéke volt. Az egykori bányalátogatás után megtekintettük és bejártuk a Szentantali Koháry-Coburg kastélyt. A dombtetőn álló barokk kastély teljes épségben vészelte át az évszázadok viharait. Gazdagon díszített termeiben csodálatos kiállítást láthattunk. A kastélylátogatás után szabadprogram keretében megismerkedhettünk Selmecbánya városával.
Péntek reggeli indulással intézményünk diákjai és tanárai hazatértek, magukkal hozva rengeteg tapasztalatot és élményt.
Iskolánk csapatát alkotta:
Szakácsok: Horváth Szilvia és Illés Ervin Felkészítő tanár: Soósné Bolla Zsuzsanna
Pincérek: Nagy Henriett és Kecskés Dominik Felkészítő tanár: Berta László
Képek a fotóalbumban!