Krúdy-nap
2019. október 16-án 28. alkalommal került megrendezésre névadója tiszteletére a hagyományos Krúdy-nap, melynek a témája: Balaton az 1920-30-as években.
A rendezvény keretében sor került a III. BALATONI GASZTRONÓMIAI VERSENY-re, ahol a régió legjobb szakács, pincér és cukrász tanulói mérték össze tudásukat. A gasztronómia verseny fővédnöke idén is Csapody Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke volt. A gasztronómiai versenyen négy iskola csapata, valamint a nyitrai testvériskola vendéglátós tanulói képviseltették magukat.
Szakács kategóriában egy négy-fogásos alkalmi menüt kellett elkészíteni az akkori időkben létező alapanyagok felhasználásával és az adott kornak megfelelő elkészítési – tálalási technikákkal, előírásaikkal.
A pincérek az alkalomhoz illően terítették meg az asztalt és szolgálták fel 2 fő részére a menüt. Az italválaszték kialakítása, felszolgálása tükrözte a kor lehetőségeit, választékát, szabályait. A kialakított Balaton parti kávéházban kávéházi süteményt és kávékülönlegességek kerültek bemutatásra a versenyzők által. A cukrászok a menüsorhoz illő tányérdesszertet és egy kávéházi süteményt készítettek.
Az értékelést országosan elismert szakmai zsűri végezte, amelynek tagjai: a pincéreknél Csapody Balázs (PGA elnöke) Tóth Gábor (Mestertanár-BGE) és Varga Lajos ( Caffee Brando); a szakácsoknál Pohner Ádám (Bocuse d’Or világdöntős versenyző, séf), Miseta Péter (NEKA-mesterszakács) és Palágyi Eszter (Costes-séf) voltak. A cukrászoknál Szilágyiné Szőke Ágnes (Villa Gréta) és Szabóné Nochta Ildikó ( Cafe Melba) értékelte az édességeket.
A gasztroverseny mellett ugyanezen a napon zajlottak a turisztika, kereskedő és országos prózamondó versenyek is. Számos csapat készült a megmérettetésre: Látványos volt a kereskedők által életre hívott szatócsboltok (korabeli vegyeskereskedések) berendezése és a szendvicsemberek ténykedése, a turizmus verseny résztvevői idegen nyelvi prezentációval, idegenforgalmi totó megoldásával versengtek. A prózamondó versenyre változatos művekből készültek fel a tanulók.
Mindegyik helyszínen szakértő zsűri értékelte a felkészülést és hozta meg döntését a jó hangulatú versenyek végére.
A versenyekkel párhuzamosan az iskola tanulóinak belső versenyeket szerveztek tanáraink: turizmus-vendéglátás, magyar-történelem, gazdasági ismeretek, természetismeret és angol illetve német nyelvből. Minden osztály képviseltette magát mindegyik versenyen és szép teljesítmények születtek. A Krúdy-nap keretén belül szakmai előadások, termékbemutatók és kóstoltatás is zajlott:
Palágyi Eszter Costes étterem séfje mesélt életútjáról, az Otp-Bank képviselője érdekesen szemléltette a bankolás fejlődését, a Caffee Brando finomabbnál-finomabb kávékkal, míg az IREKS-Stamag cég képviselői többféle kenyérrel, szenzációs süteményekkel és pohárkrémekkel kényeztették a vendégeket és a diákjainkat is.
Pach Gábor ( Fenegyerek) és munkatársa a pálinka történetét szemléltette látványosan, míg a Vendéglátó Múzeum képviseletében Németh Ádám korhű pincérruhában mutatta be a 20-as években használatos felszolgáló eszközöket.
A tornateremben a tekerd!-csapat Nyíregyházáról diákjaink lelkes közreműködésével kirakták legó darabokból Siófok jelképeként is számon tartott korabeli víztorony épületét, mellettük a Tesco játékos feladványokkal és ajándékokkal várta az érdeklődőket.
Összességében elmondhatjuk, hogy ismét egy eredményes, hangulatos rendezvényt zártunk a nap végén.