Krúdy-nap 2018
2018. október 25-én 27. alkalommal rendeztük meg a hagyományos Krúdy napot, amelynek keretében erre a napra hívtuk meg szakmai versenyeinkre a résztvevő iskolákat.
Ebben az évben a mottónk: Reneszánsz újratöltve!
Sor került a II. BALATONI GASZTRONÓMIAI VERSENY-re, amelynek keretében a régió legjobb szakács, pincér és cukrász tanulói mérték össze tudásukat.
A gasztronómia verseny fővédnöke idén is Csapody Balázs a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke volt. A rendezvényt a Siófoki SZC-vel létrejött együttműködés jegyében a Balatoni Kör támogatta. Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Csapody Balázs, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Szamosi Lóránt főigazgató. A gasztronómiai versenyen a régió hat iskolájának csapata, a budapesti Gundel iskola valamint Porec testvérvárosunk vendéglátós tanulói képviseltették magukat.
Szakács kategóriában egy három-fogásos menüt kellett elkészíteni az előre megadott alapanyagokból. A pincérek díszasztalt terítettek a reneszánsz jegyében egy ötfogásos menüsorhoz, az italokat is- balatoni borokat- a versenyzőknek kellett kiválasztani. Az élőmunka során pisztrángot kellett filézni és szervírozni a vendégek asztalánál.
A cukrászok a menüsorhoz illő tányérdesszertet illetve grillázs-tortát készítettek.
Királyi asztal mellett ültek a rendezvényre érkező vendégek és megkóstolták az alkalomnak megfelelő ételkülönlegeségeket.
Az értékelést országosan elismert szakmai zsűri végezte, amelynek tagjai: a pincérzsűriben Csapody Balázs (PGA elnöke) Tóth Gábor (Mestertanár-BGE) és Kumli András (MÁK Bisztró), a szakácsoknál Krasznai Norbert (Société Budapest) és Kanász László (Arany Kaviár Étterem) voltak. A cukrászoknál Szilágyiné Szőke Ágnes (Villa Gréta-Siófok) és a Bergmann Cukrászdából, Bergmann Ernő értékelte az édességeket.
A siófoki eredmények:
Cukrászok 1. hely. (Lipics Martina, Horváth Bálint) Felkészítő tanár: Horváth József
Pincérek 1. hely ( Gelencsér Janka, Gödri Anna) Felkészítő tanár: Berta László
Szakács 3. hely ( Varga Gábor, Botos Bence) Felkészítő tanár: Soósné Bolla Zsuzsanna
Siófoki Különdíj: nyári gyakorlati lehetőség a Bergmann Cukrászdában az első helyezett cukrász tanulóinknak
A kereskedők díszcsomagoló versenyére 8 csapat részvételével került sor. A kiírás szerint a csapatoknak egy középkori piaci standot kellett kialakítani, kikiáltóval a portékákat eladni, majd kötelező tárgyakat csomagolni.
A Krúdy nap keretében második alkalommal rendeztünk turisztikai versenyt, melyen 3 csapat mérkőzött meg szintén a reneszánsz témakörében.
Intézményünk névadójára emlékezve ebben az évben is megrendeztük az Országos Krúdy Prózamondó Versenyt, tizenhét tanuló vállalkozott Krúdy különleges prózájának tolmácsolására. Intézményünkből a 2. helyen végzett Orsós Dorottya, 5.helyezett Friesz Fruzsina Matyikóné Nagy Éva szakmai támogatásával.
Ebben az évben idegen nyelvi vetélkedők és közgazdasági- ill. történelmi vetélkedők is színesítették a programok körét.
Nagy érdeklődés kísérte a Vásári-forgatag programjait: Gólyalábas komédiások műsora, Vitéz László- bábjáték, solymász, íjász-bemutató, étel-ital-kóstoltatások (iskolánk tanulói Soósné tanárnő vezetésével, Royal Pékség, Hedon Sörgyár, Tesco).
Szakmai bemutatókra és előadásokra is sor került ezen a napon. Tóth Balázs, a BL Yachtclub vezetője Télen-nyáron Balaton címmel tartott a balatoni turisztikai szezon 4-évszakos lehetőségeiről előadást. Ezután Zsolnay Gábor, Venesz-díjas mesterszakács, számos tankönyv írója a reneszánsz konyhát mutatta be interaktív, játékos formában. A nap folyamán dr. Lugasi Andrea, a BGE dékánja előadása során megismerkedhettünk az egészséges táplálkozás alapjaival, majd Pach Gábor, Fenegyerek Pálinkafőzde tulajdonosa érdekes előadás keretében bevezette a fiatalokat az ital készítés rejtelmeibe. Délután nagysikerű reneszánsz szerelmi okítást tartott a bikali Reneszánsz Faluból érkezett Zina Ágens.
A résztvevők visszajelzése alapján jó hangulatú, élményekben, ismeretekben gazdag szakmai napot tudhatunk magunk mögött.
Olasz Erzsébet